Mysig och väldigt god Valborg

Igår var vi på ett väldigt mysigt Valborgsfirande, men framför allt gott. Vi hade delat upp så att ett par stod för förrätten, ett par (vi) stod för huvudrätten och ett par för efterrätten. Det visade sig vara ett väldigt bra beslut. Eftersom att det var vanlig jobbdag för oss alla så behövde inte bara värdparet stå med alla uppgifterna utan alla fick göra var sin liten del och på så sätt göra det riktigt bra. Det blev väldigt lyckat och allt var så gott.
 
Vi började kvällen med en bouleturnering tillsammans med förrätten som gick i mexikanskt tema. Det serverades hemmagjord guacamole, het räkcocktail och hemmagjord mojito.
Efter det gick vi till bålet som låg precis vid havet och den vackra solnedgången, verkligen vackert. När vi kände oss nöjda med Majbålsfirandet gick vi hem för att äta huvudrätten som vi stod för som var två olika pajer. En salami, fetaost och soltorkadtomat paj och en bacon, spenat och ostpaj (båda recepten står nedan), blev väldigt goda så kan verkligen rekommendera dem. Till detta hade vi två såser och en fräsch sallad.
När maten hade sjunkit och vi hade spelat lite blev det en supergenomkladdig kladdkaka med massor av hallongrädde, det var smaskens. Sen fortsatte vi kvällen med mera spel och mycket mys.
 
Här kommer ett litet bildregn över våran kväll och längst ner kommer recepten på pajerna.
 
 
RECEPT
 
 
Min favorit blev salami, fetaost och soltorkadetomatpajen.
Recept:
(Receptet kommer ifrån Hittarecept.se)
 
Pajskal:
125 g smör
3 dl mjöl
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
1 dl grädde
1 dl mjölk
ca 150 g fetaost
ca 100 g salami
4-5 st soltorkade tomater i olja
riven mozarellaost
1 näve cocktailtomater
salt & peppar

Gör så här: Rör i hop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en form med avtagbar botten (eller en vanlig pajform). Låt stå kallt en stund och förgrädda sedan 10 min, 200 C.
Fyll pajskalet med hackad salami, fetaost i tärningar och soltorkade tomater i bitar. Strö över riven ost.
 
 
Mannens favorit bacon, spenat och ostpaj.
 
Recept:
(Receptet kommer från Arla)
 
Pajskal:

1 12 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

100 g Arla® Svenskt Smör

2 msk vatten

 

Fyllning:

140 g bacon

250 g bladspenat gärna färsk

1 st gul lök

Arla® Svenskt Smör

salt och peppar

250 g KESO® cottage cheese

1 dl Arla® mjölk

3 st ägg

1 tsk gurkmeja

1 dl riven Kvibille Präst®

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°.

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga och ställ in i kylen ca 30 min.

Strimla och stek baconet. Häll bort fettet. Rensa den färska spenaten eller krama ur den frysta väl. Skala och hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt spenat och låt den fräsa med. Rör ner bacon och smaka av med salt och peppar.

Förgrädda pajskalet i 10-15 min. Fördela spenatblandningen i pajskalet. Blanda cottage cheese med mjölk, ägg och gurkmeja. Häll blandningen i skalet och strö över osten. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 min.

 
 

 

Kommentera här: