En vecka i Falun

I år var det den tredje sommaren som vi spenderade en vecka i Falun i en stuga med svärföräldrarna, då Mannens bror med familj bor där uppe. Det är alltid så himla mysigt och framför allt vackert, speciellt med allt vatten överallt. Även om vi är vana vid havet så blir det något annat för oss med alla sjöar och älvar, precis som det blir tvärt om för dom när dom kommer ner till oss vid havet.
 
I år bodde vi på ett nytt ställe för oss, en stugby med lite kamping som heter Främbyudde, bara några minuter utanför Falun. Vi bodde i en jättefin stuga precis vid vattnet. Där fanns en liten badplats, restaurang, minigolf, båtuthyrning och en hel del andra aktiviteter.
 
Här nedan kommer en del bilder dels på Främbyudde och på lite olika utflykter vi gjorde under veckan. För utflyktsmål finns det gott om där omkring. Trotts att det var tredje sommaren vi var där så blev det en hel del nya ställen vi besökte.
 


 
 
 
Lika vacker utsikt från terrasen på stugan hela dygnet runt.
Kan verkligen rekommendera att bo här, stugan vi bodde i var väldigt ren och fräsch.
 
 
Vi var bland annat på en strutsgård där man för en mindre slant fick gå omkring bland alla strutsarna, stora som små och även mata en del av dem. Det var väldigt kul att komma dom så nära, det är verkligen ett märkligt djur, ella fall utseende mässigt tycker jag.
På gården hade dom även en servering där man kunde åta olika matträtter gjorda på struts och strutsägg, samt att där var en butik där man kunde köpa en hel del olika saker som var från strutsen så som damvippor av strutsfjädrar, tvål med strutsfett i, smycken av strutsäggsskal och mycket annat.
 
 
Efter som att denna sommaren bjudit på så mycket sol och värme var det självklart att det fick bli ett besök på Lugnet, Faluns friluftsbad.
Ett perfekt ställe för alla småbarnsföräldrar att åka till och där fanns även lite gran för dem äldre med.
 
 
 
 
En dagsutflykt blev en tur till Säter som vi aldrig besökt tidigare. Själva "samhället" bjöd inte på så himla mycket mer än att det är väldigt mysigt att gå omkring bland dem gamla trähusen, då Säter är en av landets best bevarade trähus"samhälle".
Men vi gjorde även ett stopp på säters gamla mentalsjukhus, där det nu finns museum och en guidad tur. Väldigt intressant och även väldigt gripande hur människorna  förr blev behandlade av olika anledningar.
 

En av mentalsjukhusets gamla byggnader, dock var det inte det här som var själva muséet, utan det låg ie en av de andra gamla byggnaderna
 
Det blev även en tur till Rättviks omtalade brygga som vi besökt några gånger innan, men denna gången var det inte det som var huvudmålet med denna tur utan det var rodelbanan som låg en bit ovanför själva Rättvik.
 

Dom tre männen hade bestämt sig för att prova på ett åk och rustade sig med hjälm och rodel och gav sig upp i backen med hjälp av en lift. Sen skulle det bli tävling ner mellan de två bröderna, trott att det inte gick något vidare fort för någon av dem så vann den ena brodern med hästlängder och den bästa kommentaren kom från en liten pojke som kom tätt efter svärfar när hanns mamma fråga om hanns åk gott bra, då hanns svar var " Ja, men jag kunde ju inte åka så fort som jag ville" och sen tittade han lite skuldbelagt på svärfar som oskyldigt försinkat honom halva turen ner.
 
 
 
Broderns svärföräldrar bor i en riktigt dalaidyll, i ett rött trähus med öppen tomt med många uthus på och bara ett stenkast bort går dalaälven där det lilla samhället har en alldeles egen lite gömt badplatts. Hur mysigt som helst.
 
 
Vi besökte även en mycket vacker platts där detta huset ligger som dom säger att Gustav Vasa ska ha gömt sig. Här kunde man ta en guidad tur med den var inget som vi brydde oss om.
 
 
Som sagt alla dessa sjöar, åar och älvar alla är dom så vackra.
Dom två första bilderna nedan är från dalaälven och dom andra är inne fån Faluns centrum.
 
Om du aldrig varit här är det verkligen värt ett besök.

Kommentera här: